fallback

Добри новини от Европа събудиха инвеститорския оптимизъм за еврото

Според Barclays Capital Inc. EUR/JPY може да стигне до 163,00 в следващите три месеца

12:37 | 30.03.07 г.

Инфлацията в еврозоната, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени на годишна база за месец март, е 1,9 на сто, показват данните на Eurostat. За миналия месец същият индекс отчете ръст на цените на годишна база от 1,8 на сто. Ръстът през март от 1,9% съвпадна с прогнозите на експертите.

Равнището на безработицата за март, от друга страна, се понижи в рамките на очакванията до 7,3 на сто, като през февруари то бе 7,4 на сто. Понижението на безработицата заедно с ръста на потребителските цени увеличи спекулациите, че Европейската централна банка ще вдигне лихвите през юни.

Според инвестиционния посредник Barclays Capital Inc., еврото може да стигне до рекордни нива спрямо йената през следващите три месеца, съобщи Bloomberg. Според тях, ЕЦБ ще повиши лихвените проценти още веднъж на срещата си на 6 юни до 4 на сто, докато банката на Япония ще поддържа нивото на междубанковите заеми от 0,5 на сто. Следващото заседание на японската централна банка ще бъде на 10 април.

Според Barclays Capital Inc. EUR/JPY може да стигне до 163,00 в следващите три месеца. Към момента EUR/USD се търгува на 1,3320. Валутният крос на еврото с йената се разменя на 157,27.

Индексите, измерващи настроенията на производители и потребители в еврозоната, също са позитивни. Индексът на икономическото доверие за март е нараснал от 109,7 пункта през миналия месец до 111,2 пункта. Потребителското доверие също бележи ръст и стойностите на индекса се повишиха от -5 на -4 пункта.

По-късно днес се очакват данните за потребителското доверие в САЩ, както и за потребителските разходи там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 04.09.22 г.
fallback