fallback

Нивото на безработица в Германия с нов спад през март

Броят на безработните в Германия е намалял с 65 хил. за месеца при прогноза за спад от само 46 хил. души

11:49 | 29.03.07 г.

Безработните в Германия за месец март са 9,2 на сто от работоспособното население, като през февруари те бяха 9,3 на сто, съобщи Федералният статистически офис на страната. Консенсусната прогноза на експертите за нивото на безработица съвпадна с резултатите.

Това е най-ниското ниво на безработицата от май 2001 насам.

Броят на безработните в Германия е намалял с 65 хил. за месеца при прогноза за спад от само 46 хил. души.

През февруари броят на безработните се понижи още повече - със 79 хил.

Причина за спада в нивото на безработицата е ръстът на икономиката, предизвикан от големия обем на износа. Нарасналите поръчки за немски стоки в чужбина са увеличили и търсенето на работна ръка вътре в страната.

Поръчките в строителния сектор са скочили най-много - с 20 на сто за първия месец на тази година спрямо януари 2006, съобщи строителната федерация ZDB.

40 на сто от немските компании смятат да увеличат броя на служителите си, а само 12 на сто планират уволнения, според пазарното проучване на Psephos.

Добрите новини от пазара на труда в Германия допълват данните на GFK AG за повишеното потребителско доверие от вчера, както и тези на института Ifo за бизнес климата. Така инвеститорите запазиха своя оптимизъм, че немската икономика ще продължи развитието си и тази година.

Еврото поскъпна леко след излизането на данните за безработицата в 10:55 часа българско време. Към момента EUR/USD се търгува на 1,3324, а EUR/JPY на 156,55. Спрямо стерлинга еврото се разменя на нива от 0,6786.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
fallback