fallback

Йената поскъпна, след като пазарът изгуби апетита си за рискови инвестиции

Японските инвеститори са продали облигации на стойност 2,3 трлн. йени (19,6 млрд. долара) за 6-те седмици до 10 март

11:49 | 28.03.07 г.

Йената отчете ръст и днес, след като инвеститорите ликвидираха т. нар. carry trade позиции, при които с нисколихвени йени се финансират по-високодоходни активи в други страни. Прекратяването на този тип сделки стимулира ръст на йената, тъй като предлагането й се ограничава.

Японската валута се покачи спрямо всичките 16 основни валути днес, като най-голямото повишение бе спрямо австралийския и новозеландския долар.

Йената продължи ръста си от вчера, когато USD/JPY се търгуваше на 118,38, а EUR/JPY стигна до 158. Днес японската валута се повиши до 117,09 спрямо щатския долар и до 156,37 спрямо еврото.

Ситуацията с 15-те арестувани британски войници в Иран и предупреждението на Тони Блеър, че усилията на Великобритания ще влязат в „друга фаза“, намалиха апетита за рискови инвестиции. Както е добре известно, когато на пазара има несигурност, инвеститорите избягват carry trades, което има и положителен ефект върху йената.

„Акумулиращата се несигурност около ситуацията с Иран намалява склонността на инвеститорите да се впускат в рискови сделки“, коментира пред Bloomberg валутният специалист от UBS AG Сейчиро Мута в Токио.

При ликвидирането на carry trade позициите, високодоходните активи (най-често облигации) се обръщат обратно в йени, което повишава японската валута.

От Министерството на финансите на Япония съобщиха, че японските инвеститори са продали облигации на стойност 2,3 трлн. йени (19,6 млрд. долара) за 6-те седмици до 10 март.

Йената се покачи най-много спрямо австралийския и новозеландския долар. Японската валута стигна до нива от 94,48 спрямо австралийската, след като вчера се търгуваше на 95,23. Спрямо „кивито“ йената стигна до 83,58 от 84,51 вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
fallback