fallback

Продажбите на едро в Канада са намалели с 0,5 на сто за януари

Само продажбите на автомобили са паднали с 5,6 на сто спрямо предходния месец

15:17 | 19.03.07 г.

За месец януари продажбите на едро в Канада са намалели с 0,5 на сто спрямо декември миналата година, когато бе отчетен ръст от 2,7 на сто. Спадът за януари е по-нисък от прогнозата на експертите, която бе за понижение от 0,9%.

Основните сектори, които регистрираха понижение, бяха автомобилният и потреблението на стоки за дома. С 4,6 на сто са намалели продажбите на едро на автомобили и свързани с тях продукти, а продажбите на стоки за домашно потребление са паднали с 4,5 на сто спрямо тези през декември.
Само продажбите на автомобили са паднали с 5,6 на сто, като причина за това е неспособността на производителите да доставят автомобили с нисък разход на гориво, за които в момента има по-високо търсене.
Петте други основни сектора, които представляват и 67 на сто от всички продажби през януари, отчетоха повишение, съобщиха от канадската национална статистическа агенция.
Данните, излезли в 14:30 българско време, нямаха сериозен ефект върху канадската валута и за момента USD/CAD се търгува на 1,1756, а EUR/CAD на 1,5632.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 11.09.22 г.
fallback