fallback

Йената се понижи спрямо еврото до най-ниските си нива от 2 седмици

Цената на кредита в Япония до момента е 0,5 на сто – най-ниска от тази на всички големи икономики

11:10 | 19.03.07 г.

По време на азиатската сесия рано тази сутрин йената падна спрямо всички 16 най-търгувани валути на световните пазари. Към 10:30 българско време USD/JPY се търгуваше 117,32 a EUR/JPY – 156,12, което е и най-ниската стойност на японската валута спрямо еврото от 1 март насам.

Причина за спада на йената бяха спекулации, че централната банка на Япония няма да увеличи лихвените проценти. Цената на кредита в Япония до момента е 0,5 на сто – най-ниска от тази на всички големи икономики.

Според 49 икономисти, запитани от Bloomberg, в края на двудневната среща на централната банка в Токио, започнала днес в 6:00 часа българско време, банката ще остави лихвените проценти непроменени.

Силният старт на японския фондов пазар днес създаде впечатления на стабилност, върнало доверието на инвеститорите в рисковите carry trades, което отслаби японската валута допълнително. Ниските лихвени проценти позволяват на инвеститори да теглят заеми в йени, които да обръщат в по-високодоходни инструменти в други държави. Това оказва негативен натиск върху японската валута.

Ситуацията в САЩ остава несигурна, като не е ясно каква ще бъде политиката на Федералния резерв. Според някои Бернанке ще се опита да понижи лихвените проценти, за да стимулира проблемната икономика на Америка.

Според други обаче ниските лихвени проценти ще създадат инфлационно напрежение, чието ограничение е една от основните функции на федералния резерв.

Ако централната банка на САЩ реши, че инфлационните страхове са неоправдани и поиска да стимулира кредитирането като намали лихвените проценти, това ще обезцени долара.

Йошитака Ноуми, от Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd, коментира пред Bloomberg, че доларът може да падне до 114 йени още тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:06 | 31.08.22 г.
fallback