fallback

Дефицитът по текущата сметка на САЩ намалява

Новините за по-малкия от прогнозирания дефицит по текущата сметка стимулираха долара и през втората част на деня той се покачи със 70 пипса

16:03 | 14.03.07 г.

Балансът по текущата сметка на САЩ се е свил до 195,79 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2006 година, съобщиха от търговското министерство на страната. Консенсусната прогноза на експертите бе дефицитът да намалее с 22 млрд. долара до 203 млрд. долара. За предното тримесечие дефицитът беше 225,6 млрд. долара.

Това е най-малкият дефицит от третото тримесечие на 2005 година и представлява 5,8 на сто от БВП за периода.

Една от причините за намалението на дефицита са по-ниските цени на петрола през последните месеци, които са понижили и общата стойност на вноса на САЩ.

Текущата сметка измерва разликата между вноса и износа на услуги, стоки, инвестиции и трансфери. В най-общи линии балансът по текущата сметка представлява дълга на нацията към останалата част от света, който трябва да се финансира чрез продажби на собствени активи или заеми от чужди страни.

С данните от последното тримесечие на 2006 общият дефицит за миналата година е 856,7 млрд. долара или 6,5 на сто от БВП. През 2005 той бе 791,5 млрд. (6,4 на сто от БВП).

Новините за по-малкия от прогнозирания дефицит по текущата сметка стимулираха долара и през втората част на деня той се покачи със 70 пипса и стигна до 116,58 йени за долар.

В четвъртък и в петък излизат данните за два от най-важните индикатори за американската икономика – индексите на производствените и потребителските цени. Пазарите ще следят отблизо информацията, тъй като това ще даде индикация за евентуална намеса на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 31.08.22 г.
fallback