fallback

Увеличава се оптимизмът за развитието на немската икономика

Това може да увеличи средните цени в еврозоната и да накара европейската централна банка да вдигне лихвените проценти още веднъж

12:58 | 13.03.07 г.

Стойност от 5,8 пункта отбеляза оповестеният днес индекс ZEW, който отразява очакванията за развитието на немската икономика и се изготвя от Центъра за европейски икономически изследвания. Прогнозата на анализаторите бе за ниво от 3,1 пункта за февруари, след като за месец януари ZEW отчете стойност от 2,9 пункта.

В проучването участват 350 финансови експерти. Индикаторът измерва разликата между оптимистите и песимистите. Така ако 30 на сто са оптимисти, 30 на сто – неутрални, а 40 на сто песимисти, индикаторът ще бъде -10.

Индикаторът за март, който излезе в 12:00 часа днес, показва растящия оптимизъм на инвеститори и експерти за посоката, в която е тръгнала най-голямата икономика в еврозоната.

Данните потвърждават оптимизма за икономиката на Германия, след като икономическият институт IfW в гр. Киел прогнозира вчера, че БВП на страната ще се повиши с 2,7 на сто за 2007 спрямо обявените в началото на годината прогнози за ръст от 2,1 на сто.

Стойностите на индикатора ZEW показват добри очаквания и вероятен висок ръст на немската и европейската икономики. Това може да увеличи средните цени в еврозоната и да накара Европейската централна банка (ЕЦБ) да вдигне лихвените проценти още веднъж.

На 8 март ЕЦБ повиши основния лихвен процент от 3,5 на сто до 3,75 на сто. Основен фактор при решението на икономистите от банката бе страховете им за твърде бурната икономика и вероятността за инфлация.

Високите лихвени проценти обикновено означават и високи стойности на валутата и еврото не закъсня да реагира. Секунди след излизането на новината единната валута поскъпна с около 15 пипса до 1,3177 долара за евро, EUR/JPY се търгуваше на 154,70.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 02.09.22 г.
fallback