fallback

Търговският излишък на Германия със силен ръст през януари

Френското индустриално производство намалява вследствие на увеличеноето ДДС в Германия - най-големият пазар на френски стоки извън Франция

11:29 | 09.03.07 г.

Търговският излишък на Германия е нараснал на 16,2 млрд. евро за януари, съобщи Bloomberg, при 11,1 млрд. евро за декември. Голямото увеличение за месец януари е до голяма степен изненадващо, тъй като прогнозата на повечето експерти бе излишъкът да нарасне на 14,3 млрд. евро.

Прогнозата на експертите бе по-песимистична заради високите стойности на еврото, които правят немските стоки по-скъпи в чужбина.

Анализатори очакват през 2007 година икономиката на Германия да забави темповете си на растеж. Според тях, немската икономика ще нарасне само с 1,7 на сто, след като по прогнозни данни на немското правителство през миналата година ръстът е бил 2,7 на сто.

Вчерашното увеличение на лихвените проценти на европейската централна банка от 3,5 на сто до 3,75% може да забави допълнително немската икономика.

Също днес бе съобщено, че растежът на индустриалното производство във Франция се е забавил за януари с 0,3 на сто спрямо декември, когато ръстът му бе 1,1 на сто. Прогнозите на повечето експерти за скромен растеж от 0,1% на месечна база не се оправдаха. Увеличението на ДДС в Германия от 1 януари бе една от причините за отрицателните цифри във Франция. Германия е най-големият пазар на френски стоки извън Франция и нямаше начин завишеният данък да не се отрази на френското производство.

Като цяло обаче световната и европейската икономика са силни, смятат анализатори.

На 2 март Джон Липски от Международния валутен фонд съобщи, че световната икономика е „много силна“. Очаква се икономиките на 13-те страни, които използват еврото, да нараснат с 2,5 на сто спрямо 2006 г., а от МВФ прогнозират глобалната икономика да нарасне с 5 на сто.

Оптимистични бяха и изказванията на шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Вчера той коментира, че „глобалната икономика се развива изключително благоприятно“.

Данните не оказаха голям ефект върху единната валута, като след излизането им двойката EUR/USD се търгуваше на 1.3150, а EUR/JPY - на 154,40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 01.09.22 г.
fallback