fallback

Европейската централна банка увеличи лихвите на 3,75 на сто

Единната валута не реагира особено на новините от този следобед, тъй като реакцията на централната банка бе до голяма степен очаквана

16:28 | 08.03.07 г.

Европейската централна банка увеличи днес основния лихвен процент в еврозоната на 3,75 на сто. Това не изненада пазарите, тъй като действието беше очаквано от почти всички специалисти. Всички 38 анализатори, запитани от Bloomberg, прогнозираха увеличение с 0,25 пункта от досегашните 3,5%.

Определящ фактор при решението на ЕЦБ, според специалисти, са инфлационните страхове. За момента финансовата институция предвижда инфлация от 2 на сто за 2007 и 1,9% за 2008 г. Очаква се, ако инфлационното напрежение се засили, ЕЦБ да увеличи лихвите още веднъж с четвърт процент през юни.

Увеличението на лихвените проценти е механизъм, чрез който централната банка влияе на инфлацията в страната. Обикновено, при бързи темпове на растеж на икономиката, централните банки се намесват, като увеличават лихвените проценти. Това се прави с цел да се намалят инвестициите, забави растежа и така да се избегне високата инфлация. 

Инфлационно напрежение създаде искането на най-големия профсъюз в Германия - IG Metall (около 3,4 млн. работници), за увеличение на заплатите в металоприозводствения сектор с 6,5%. Искането на профсъюза е продиктувано от рекордните печалби в индустриалния сектор в еврозоната за тази година.

Централната банка на Великобритания, от своя страна, взе решение да остави основния лихвен процент на ниво от 5,25 на сто.

За момента ЕЦБ прогнозира растеж на европейската икономика за 2007 от 2,2 на сто, след като през 2006 година той бе 2,6%. Причина за по-ниския ръст тази година са заниженият износ на стоки от еврозоната поради високите стойности на еврото и увеличението на ДДС в Германия, което причини 5,1 на сто спад в продажбите на дребно за януари и 1 на сто спад при търсенето на инвестиционни стоки. 

Единната валута не реагира особено на новините от този следобед, тъй като реакцията на централната банка бе до голяма степен очаквана. За момента EUR/USD се търгува на 1,3126, а EUR/CHF – на 1,6105.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 01.09.22 г.
fallback