fallback

Немската икономика показва признаци на слабост

Високото евро не помага на немските износители

17:25 | 07.03.07 г.

Фабричните поръчки* за месец януари паднаха с 1,0% спрямо декември 2006 съобщиха от Федералния статистически институт в Германия. Този спад е до голяма степен изненадващ, след като прогнозите на специалистите бяха за ръст от 1,7 на сто.

Въпреки че прогнозата за януари бе доста по-ниска от стойностите за месец декември (фабричните поръчки за декември нараснаха с 6,7 на сто спрямо тези от ноември), почти никой не очакваше намаляването на общата стойност на поръчките за януари.

Тази новина идва, след като статистическият институт на Германия съобщи, че продажбите на дребно за януари са паднали с 5.1% спрямо декември.

Данните за фабрични поръчки днес накараха някои да мислят, че германската икономика дава признаци за забавяне на темповете си, коментира Йорг Креймър, главен икономист в Commerzbank AG в Франкфурт. „Днешните цифри са разочароващи“, коментира той пред Bloomberg.

Високото евро, от друга страна, не помага на немските износители. От началото на годината еврото е поскъпнало с 9 на сто спрямо щатския долар. Това прави немските стоки по-скъпи и за най-големите износители става все по-трудно да пласират стоките си извън еврозоната.

На 1 януари т.г. канцлерът на Германия Ангела Меркел увеличи данък добавена стойност с 3 процентни пункта и това причини ниското търсене на потребителски стоки. Това явно повлече след себе си и големите бизнеси, които бързо коригираха броя на фабричните си поръчки.

Ниските фабрични поръчки в Германия обаче не оказаха сериозен ефект на еврото. Към 16 и 50 часа EUR/USD се търгуваше на 1,3135, а EUR/CHF на 1,6042.

*Индикаторът фабрични поръчки излиза ежемесечно и представлява стойността в долари на новите поръчки на трайни и нетрайни стоки, използвани в производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 03.09.22 г.
fallback