fallback

Продажбите на дребно в Германия с по-голям спад от очакванията

Mесечните продажби на дребно са паднали с 5.1% през януари в сравнение с декември

11:14 | 02.03.07 г.

Снимка: БГНЕС

Продажбите на дребно в Германия за последния месец се оказаха много по-ниски от прогнозите на анализаторите.

От Федералния статистически институт на Германия съобщиха, че месечните продажби на дребно са паднали с 5.1% през януари в сравнение с декември. Прогнозата на анализаторите бе за спад от 1.5%.

Годишните данни за продажби на дребно също отбелязват понижение. В сравнение с януари миналата година немците са пазарували с 1.4% по-малко, като тази цифра също разочарова специалистите, тъй като годишната прогноза бе за спад само от 0.6%.

Според анализатори причината за драстичния спад в продажбите е решението на канцлера на Германия Ангела Меркел да увеличи данък добавена стойност. На 1 януари тази година данъкът стана 19% в сравнение с 16-те процента от миналата година.

„Ние си плащаме за това, че хората увеличиха броя на покупките миналата година, за да избегнат увеличението в ДДС“, бе мнението на немския икономист от Барклейс Кепитъл Торстън Полейт, цитиран от Bloomberg.„Въпреки че очаквахме спад в продажбите заради повишението в ДДС, всички бяхме изненадани от крайната цифра.“

Полейт очаква увеличението на ДДС да забави растежа на немската икономика до 1.6% в сравнено с 2.7% растеж от миналата година.

Еврото не реагира остро на тези новини. От излизането на новината в 9 часа до 10 часа сутринта единната валута дори се повиши малко над 10 пипса, след което се нормализира до 1.3160 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 13.09.22 г.
fallback