fallback

Европейската и Английската централни банки оставиха лихвите непроменени

Решенията на двете институции не изненадаха пазара

15:26 | 08.02.07 г.

Европейската централна банка за трети пореден месец остави нивото на лихвите в еврозоната непроменено на 3,5%. От своя страна, Английската централна банка също не промени равнището на основния лихвен процент на Острова, което е 5,25%.

Решенията на двете институции не изненадаха средните очаквания на пазара, като непосредствено след решението на ЕЦБ еврото се разменяше почти без промяна на ниво от 1,2976 долара, а след заседанието на АЦБ британският паунд се обезцени до 1,9589 за долар при ниво от 1,9677 преди това.

В 15:30 часа българско време президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише ще направи изявление за сегашната политика на централната банка, като се очаква също така той да даде сигнали за по-нататъшните лихвени действия на ЕЦБ през март.

ЕЦБ следи изкъсо данните за инфлацията в еврозоната, която обхваща 13 страни от европейската общност. Инфлационният таргет на ЕЦБ е за ниво до 2 на сто.

Инфлацията на Острова също е решаващо значение за политиката на АЦБ. По последни данни тя е 3%, което е повече от целевото ниво на институцията от 2%. През лятото обаче се очаква инфлацията във Великобритания да намалее в резултат на обявеното понижаване от страна на British Gas на цените на природния газ със 17 на сто и електричеството с 11 на сто.

В момента едно евро се разменя за 1,2995 долара, а един паунд - за 1,9587 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:14 | 12.09.22 г.
fallback