fallback

Европейската комисия завиши прогнозите си за растежа в еврозоната

От комисията очакват БВП на еврозоната да нарасне с 0,6% през първото и 0,7% през второто тримесечие на тази година

11:26 | 12.01.07 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия завиши прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие на 2007 година, съобщи Bloomberg. От институцията смятат, че икономиката ще издържи предстоящото повишение на основния лихвен процент от страна на Европейската централна банка.

Комисията очаква брутният вътрешен продукт на еврозоната да нарасне с 0,6% през първото и 0,7% през второто тримесечие на тази година. Предходната прогноза бе за запазване на ръста от 0,6 на сто и през второто тримесечие.

Вчера бяха публикувани данните за ръста на БВП в еврозоната за третото тримесечие на миналата година, който регистрира ръст от 0,5% за периода и 2,7% на годишна база. Също така на вчерашното заседание на Европейската централна банка бе взето решение за запазване на основната лихва на ниво от 3,5%, но от финансовата институция заявиха, че тя остава сравнително ниска. Според анализатори вероятно на някое от следващите заседания на банката ще последва повишение.

Консенсусните очаквания на пазарните участници са за ръст от 25 базисни пункта до 3,75% до края на март и още едно повишение до 4% до края на септември.

Прогнозите на централната банка са за забавяне на растежа в еврозоната до 2,2% през тази година. За 2006 година от институцията очакват БВП да нарасне с 2,7%, което би било най-силното му повишение за последните шест години. Въпреки това някои от европейските статистически институти, като германския IFO, френския INSEE и италианския ISAE, прогнозират запазване на ръста от 2,7 на сто и през 2007 година.

Днес еврото регистрира лек ръст от 0,2% до 1,2912 спрямо щатския долар, след спада от последните няколко дни. Курсът на единната валута спрямо японската йена е на ниво от 155,40.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:48 | 05.09.22 г.
fallback