fallback

Централната банка на Китай продължава с рестрикционните мерки

ЦБ вдигна нивото на минималните задължителни резерви, които банките в страната трябва да поддържат на депозит при нея

13:21 | 05.01.07 г.

Централната банка на Китай вдигна нивото на минималните задължителни резерви, които банките в страната трябва да поддържат на депозит при нея, съобщи агенция Bloomberg.
От 15 януари китайските банки ще заделят 9,5 на сто от привлечените депозити при 9 на сто досега. Мерките целят намаляване на количеството пари в обращение и кредитите в частност.
След двугодишна пасивност Централната банка на Китай увеличи през юни, юли и ноември нивото на минималните задължителни резерви с по 0,5 на сто.
През юни Управителният съвет на институцията заяви, че ще предприеме действия за „обуздаване“ на паричното предлагане след доклад на китайското бюро по статистика, показващ значително нарастване на производствените инвестиции и тези в недвижими имоти.
ЦБ прогнозира ръст на икономиката на страната от 9,8% за настоящата година спрямо предходната и 10,5% ръст за 2006 г. на годишна база. Също така според доклад на Китайската академия за социални науки през 2007 г. Китай ще привлече 63,81 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции или с 4 на сто повече от изминалата 2006 г.
През октомври в страната бе отбелязан най-големият в историята й търговски излишък от 23,8 млрд. долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:28 | 05.09.22 г.
fallback