fallback

Еврото достигна нов рекорд спрямо японската йена днес

Единната валута бе подкрепена от очакванията на анализаторите за разширяване на лихвения диференциал

10:38 | 20.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото достигна нова рекордна стойност спрямо японската йена в края на днешната азиатска сесия, подкрепено от очакванията на анализаторите за разширяване на лихвения диференциал между двете икономики.

Пазарните участници заемат парични средства в Япония, където лихвеният процент е нисък, с цел покупка на активи в страни с по-високи лихвени равнища. Вчера Японската централна банка взе решение за запазване на лихвите в странатана ниво от 0,25%. Основният лихвен процент в еврозоната към момента е на ниво от 3,5 на сто, като прогнозите са за нови повишения през следващата година.

Според наблюдатели, Централната банка на Япония няма да бърза с евентуални лихвени повишения, тъй като все още ръстът на потребителските разходи изостава от този на инвестициите и печалбите в корпоративния сектор.

Единната валута достигна максимум от 156,39 спрямо йената в края на азиатската сесия днес, като към момента се търгува на ниво от 156,16. От началото на годината курсът на еврото спрямо японската валута бележи ръст от 11 на сто.

Днес йената загуби позиции и спрямо австралийския долар и британската лира, където лихвените нива са сравнително високи. Курсът на австралийския долар достигна деветгодишен максимум от 92,68 йени, а лирата се повиши до ниво от 233,20 йени - най-високото от близо седем години насам.

Днес разликата в доходността по десетгодишните германски държавни облигации и японските книжа с аналогичен матуритет достигна 2,26 пункта, което е най-високата стойност от април 2005 година. В началото на седмицата диференциалът по държавните облигации бе на ниво от 2,13 пункта.

Някои анализатори са на мнение, че курсът на еврото спрямо японската йена може да достигне 160 през следващите няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:58 | 06.09.22 г.
fallback