fallback

Японската централна банка запази лихвите на ниво от 0,25%

Очакванията на финансовата институция са за запазване на икономическия растеж, подкрепен от износа, корпоративните печалби и потребителските разходи

11:52 | 19.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка запази основния лихвен процент без промяна на ниво от 0,25% на днешното си заседание.

Икономиката на страната продължава да расте с умерени темпове, се казва в официалното изявление на финансовата институция. Износът запазва ръста си, докато държавните разходи намаляват. Инвестициите в корпоративния сектор нарастват на фона на добри финансови резултати и оптимистични прогнози. Доходите на домакинствата също бележат ръст и потреблението се увеличава, макар и със сравнително бавни темпове, заявяват още от Централната банка.

Очакванията на финансовата институция са за запазване на икономическия растеж, подкрепен от износа, корпоративните печалби и потребителските разходи. От банката отчитат запазване на нивото на производствените цени през последните три месеца, което се дължи основно на спада в цените на петрола. Трендът при потребителските цени е положителен, като прогнозите са за запазване на тази тенденция.

Според изследването Tankan, публикувано миналата седмица, доверието на големите японски корпорации в икономическите условия в страната е на двугодишен връх, като компаниите повишават прогнозните си инвестиции, печалби и продажби. Според проучването, което се провежда четири пъти годишно и измерва настроенията в корпоративния сектор, производствените капацитети са на най-високото си ниво от 1991 година насам.

Японската йена регистрира лек ръст спрямо щатския долар днес, като към момента курсът е на ниво от 118,06 йени за долар. Спрямо еврото японската валута отчете значителен спад до ниво от 155,47 в сравнение със 154,35 в края на азиатската сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
fallback