fallback

Швейцарската централна банка повиши лихвите с 25 пункта до 2%

Швейцарският франк се понижи спрямо еврото днес, след като банката занижи прогнозите си относно инфлацията

12:21 | 14.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцарският франк се понижи спрямо еврото днес, след като Централната банка на страната занижи прогнозите си относно инфлацията. Днес финансовата институция повиши основният лихвен процент в страната с 25 базисни пункта до ниво от 2%, каквито бяха и очакванията на пазарните участници.

В официалното изявление на банката се посочва, че икономическата активност в страната вероятно ще остане висока и през следващата година. От институцията прогнозират реален ръст на брутния вътрешен продукт с близо 3% за тази година и около 2% за 2007 година. Пазарът на труда също ще се развива със стабилни темпове, смятат още от Централната банка.

Спадът в цените на петрола ще успокои инфлационните процеси, се посочва в изявлението. Средната прогнозна инфлация за 2006 е 1,1% на годишна база, докато за следващите две години очакванията са съответно за 0,4% и 0,9% годишно. От финансовата институция заявяват, че с повишението на лихвите ще се осигури стабилност въпреки високите нива на оползотворяване на ресурсите.

Според анализатори швейцарската централна банка няма да ускори темпото на повишение на лихвите през следващата година, като дори е възможна известна пауза.

Швейцарският франк достигна ниво от 1,5975 за едно евро днес, което е най-ниската стойност спрямо единната европейска валута от 20 ноември насам. Тогава еврото се повиши до близо 7-годишен връх от 1,6009 франка. Щатският долар се търгува в сравнително тесни граници спрямо швейцарската валута днес, като към момента е на ниво от 1,2077 франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:12 | 06.09.22 г.
fallback