fallback

Пазарът не очаква промяна на лихвите в САЩ днес

Повечето анализатори са на мнение, че Фед все още има опасения относно инфлационните процеси в страната

11:32 | 12.12.06 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ вероятно ще запази лихвите без промяна след днешното си заседание, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg. Повечето от тях са на мнение, че централните банкери все още имат опасения относно инфлационните процеси в страната.

Силният пазар на труда и нарастващите доходи са основните аргументи в подкрепа на тезата за евентуален инфлационен натиск въпреки свиването на производството и спада на пазара на недвижими имоти. Вниманието на икономистите бе допълнително заострено и от данните за заетостта, публикувани в края на миналата седмица, които показаха по-висок от очаквания ръст на работните места в неселскостопанския сектор.

Решението на Фед за лихвения процент ще бъде обявено в 21:15 ч. българско време. В края на миналия месец председателят на финансовата институция Бен Бернанке заяви, че би било изключително неприятно, ако инфлацията не се понижи до допустимите граници.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните стоки и енергийните продукти и се използва от Фед за главен измерител на инфлацията, достигна 2,4% на годишна база към края на октомври. Това е малко под нивото от август (2,5%), което бе най-високото от април 1995 година насам.

Пазарните участници ще следят внимателно официалното изявление след днешното заседание, тъй като то би могло да даде известни индикации за намеренията на Централната банка за следващата година. Някои анализатори са на мнение, че е възможно лихвите да бъдат понижени поне два пъти до края на 2007 година, особено ако забавянето на икономиката продължи.

Днес се очаква да бъдат публикувани и данните за търговския баланс на САЩ за месец октомври. Консенсусните прогнози са за свиване на дефицита с 1,3 млрд. долара спрямо предходния месец до 63 млрд. долара. Основният фактор е спадът в цените на петрола, който загуби 8,3% от стойността си през октомври и 9,7% през септември. Поевтиняването на долара също би могло да окаже позитивно влияние на американския износ.

Днес щатският долар се търгува в тесни граници спрямо основните валути. Към момента курсът на еврото е на ниво от 1,3240 спрямо зелената валута, а един долар се разменя срещу 116,80 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
fallback