fallback

Потребителските разходи в САЩ с ръст от 0,2% през октомври

Ревизираните данни за септември показват спад от 0,2% спрямо предварително обявеното повишение от 0,1%

16:42 | 30.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Потребителските разходи в САЩ бележат ръст през 0,2% за октомври, показват публикуваните днес данни на Министерството на търговията. Ревизираните данни за септември показват спад от 0,2% спрямо предварително обявеното повишение от 0,1%.

През октомври личните доходи нарастват с 0,4% в сравнение с 0,5% за септември. Дефлаторът PCE, който се използва от Федералния резерв като мярка за инфлацията, запазва темповете на ръст от предходния месец в размер на 2,4% на годишна база. Консенсусните прогнози на икономистите бяха за ръст на потребителските разходи с 0,1% и на личните доходи с 0,5%.

Според анализатори днешните данни показват, че забавянето на икономическия растеж, започнало в началото на годината, може да е към своя край. По-рано тази седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че поевтиняването на петрола и силният пазар на труда ще окажат позитивно влияние върху икономиката през следващата година.

Вероятно потребителското търсене ще остане силно и през идните месеци, като се има предвид силният старт на сезона на празничните покупки. Едиственият повод за известни опасения, според експерти, е инфлационният индикатор, който се задържа над целевото ниво на Фед от 2% годишно.

Отделен доклад на Министерството на труда показа, че за седмицата от 19 до 25 ноември подадените молби за помощи за безработица са общо 357 хил., или с 34 хил. повече от предходния отчетен период.

Щатският долар остана стабилен спрямо основните валути след публикуването на днешните данни. Към момента едно евро се разменя срещу 1,3198 долара, а курсът на зелената валута спрямо японската йена е на ниво от 116,10.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 08.09.22 г.
fallback