fallback

Японската централна банка възнамерява да продължи с повишенията на лихвите

Централните банкери на Япония възнамеряват да повишат лихвите в бъдеще, ако нивата на цените и икономиката като цяло продължат да нарастват според прогнозите

11:29 | 21.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Японската централна банка продължава да следва плановете си за плавно повишение на лихвите, в съответствие с инфлацията и икономическия растеж, става ясно от бюлетина от последното заседание на Борда по монетарна политика на финансовата институция. Заседанието бе проведено на 12 и 13 октомври, като бе взето решение за запазване на основния лихвен процент без промяна на ниво от 0,25%.

Централните банкери на Япония възнамеряват да повишат лихвите в бъдеще, ако нивата на цените и икономиката като цяло продължат да нарастват според прогнозите. От институцията заявяват още, че е необходима по-ясна комуникация с инвеститорите, тъй като в някои случаи се стига до различни интерпретации на едни и същи данни. Някои от членовете на борда са на мнение, че краткосрочните флуктуации на даден макроикономически индикатор могат да предизвикат разминаване в оценките на пазара и на централната банка.

Миналата седмица стана ясно, че брутният вътрешен продукт на страната за третото тримесечие бележи ръст от 2% на годишна база, значително надвишавайки очакванията на икономистите. Основните фактори за повишението са силният експорт и корпоративните разходи. Потребителските разходи обаче, които съставят около 50% от японската икономика, регистрират най-силното си понижение от две години насам през третото тримесечие (6,6% на годишна база). Според някои от членовете на борда позитивното влияние на корпоративния сектор постепенно се пренася върху домакинствата, но с относително бавни темпове.

Цената на недвижимите имоти също е показател, който се следи внимателно от централната банка. Имотите в трите най-големи града Токио, Осака и Нагоя тази година регистрират първото си поскъпване от 1990 година насам, като в някои райони то достига 30% на годишна база.

Мнозинството от анализаторите са на мнение, че Японската централна банка ще предприеме следващото повишение на лихвите през първото тримесечие на 2007, преди края на фискалната година в страната. Според някои от тях обаче подобна стъпка не е изключена и на следващото заседание на институцията на 19 декември.

Японската йена се търгува без ясно изразена посока, в тесни граници между 117,90 и 118,25 спрямо щатския долар днес. Едно евро към момента се разменя срещу 151,36 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 09.09.22 г.
fallback