fallback

Австралийският долар регистрира спад след данни за заетостта в страната

Според местното бюро по статистика броят на заетите е намалял с 32 100 за октомври

11:21 | 09.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийският долар регистрира спад спрямо основните валути днес след публикуването на данните за пазара на труда в страната за октомври. Според местното бюро по статистика броят на заетите е намалял с 32 100 за месеца.
Очакванията на икономистите бяха за повишение на работещите със 7 500 души. Данните бяха приети негативно от пазарните участници въпреки спада на нивото на безработица до 4,6% в сравнение с 4,8% през септември.
Според анализатори пазарът на труда в Австралия е изключително свит и компаниите работят близо до максимума на своите възможности. Голяма част от тях са на мнение, че това може да накара Централната банка на страната да прекъсне цикъла от повишения на лихвите, което би се отразило негативно на местната валута.
Вчера финансовата институция повиши основния лихвен процент за трети път тази година с 25 базисни пункта до ниво от 6,25%. Според министър-председателя Джон Хауърд австралийската икономика се развива добре и в близките няколко месеца безработицата ще се задържи на текущите нива, които са най-ниските за последните 30 години, въпреки понижението на броя на заетите през октомври.
Поевтиняването на австралийския долар в известна степен се дължи и на понижението на цените на някои метали през последните дни, които заемат значителна част от експорта на страната. Вчера цената на тримесечните фючърси на медта на борсата в Лондон се понижи с 4% до 7 120 долара на тон.
Днес австралийската валута загуби 0,5% от стойността си и към момента се търгува на ниво от 0,7670 спрямо щатския долар. Едно евро се разменя за 1,6669 австралийски долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 10.09.22 г.
fallback