fallback

Австралийският долар прекъсна позитивната си серия

Валутата регистрира най-силния си спад за последния месец, след публикуването на данните за продажбите на дребно и търговския баланс на страната за септември

10:53 | 02.11.06 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийският долар регистрира най-силния си спад за последния месец след публикуването на данните за продажбите на дребно и търговския баланс на страната за септември.

Продажбите на дребно бележат ръст от 0,1% на месечна база, а повишението на показателя за август бе ревизирано в негативна посока до 0,2%. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 0,5 на сто през септември.

Търговският дефицит на Австралия през септември нараства до 646 млн. австралийски долара при консенсусна прогноза за 200 млн. австралийски долара. Отрицателното търговско салдо за август е на стойност 324 млн. долара.

Днешното понижение прекъсна възходящия тренд на австралийската валута, която вчера достигна най-високата си стойност от близо шест месеца насам. Позитивното настроение на пазарните участници се дължи основно на очакванията за повишение на лихвения процент в страната на заседанието на Централната банка следващата седмица. Лихвите към момента са на ниво от 6%, а прогнозите са за повишение от 25 басизни пункта до 6,25%.

Според анализатори е малко вероятно днешният спад да се задълбочи, като по-скоро става въпрос за прибиране на печалби. Тезата им се подкрепя както от перспективите за разширяване на лихвения диференциал, така и от високите цени на някои от основните стоки, които страната изнася – никел, цинк, алуминий, пшеница.

Тази седмица Австралийската централна банка публикува индекса на цените на експортните стоки, който нараства с 1,9% през октомври до нови рекордни нива след понижението от 0,1% през септември. Износът съставя около една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

Към момента австралийският долар се разменя срещу 0,7709 щатски долара, след като късно снощи достигна ниво от 0,7765, най-високото от 15 май тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:07 | 11.09.22 г.
fallback