fallback

БВП на Великобритания с най-висок ръст от две години насам

В сравнение с второто тримесечие БВП на втората по-големина икономика в Европа се е увеличил с 0,7 на сто при очаквани 0,6%

12:58 | 20.10.06 г.

Икономиката на Великобритания през третото тримесечие е нараснала с 2,8 на сто на годишна база, което е най-бързият темп на растеж през последните две години, съобщиха от националния статистически институт.

В сравнение с второто тримесечие БВП на втората по-големина икономика в Европа се е увеличил с 0,7 на сто при очаквани 0,6%.

Индустриалното производство, което представлява около 20% от икономиката на Острова, е нараснало с 0,3% на тримесечна база след нулев растеж през второто тримесечие.

Секторът на услугите, представляващ 75% от БВП на Великобритания, на тримесечна база се е увеличил с 0,8%. Темпът на растеж се забавя в сравнение с второто тримесечие, когато той беше 0,9% на тримесечна база.

Изнесените данни засилиха опасенията на инвеститорите, че Английската централна банка ще увеличи лихвите в страната, за да противодейства на инфлацията.

Ръстът в цените на имотите, рекордната безработица и възстановяването на промишлеността съживиха икономиката на Великобритания от забавянето й през 2005 г.

След новината английският паунд поскъпна с 0,1% до 1,8814 долара. В момента се търгува на ниво 1,8818 долара за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 12.09.22 г.
fallback