fallback

Кандската централна банка запази лихвите на ниво от 4,25%

Към момента инфлационните рискове са балансирани, се казва в обобщаващата оценка на институцията

18:10 | 17.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Канада взе решение на днешното си заседание да запази основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 4,25%.

В доклада на институцията се посочва, че през последните три месеца инфлацията се задържа над целевото ниво от 2% и потребителското търсене остава сравнително високо. Според централните банкери обаче инфлационните процеси до голяма степен се неутрализират от по-ниския в сравнение с очакванията ръст на брутния вътрешен продукт за второто и третото тримесечие на годината. Производителността на труда също е по-ниска от прогнозираната, смятат от институцията.

Очакванията на Централната банка са за засилване на икономическия ръст в глобален мащаб, но в краткосрочен план забавянето на икономиката на САЩ би могло да окаже известно негативно влияние върху канадския експорт.

В съответствие с тези фактори институцията ревизира прогнозите си за икономическия растеж съответно до 2,8% тази година, 2,5% през 2007 и 2,8% през 2008 година. В изявлението на банката се посочва още, че очакваната инфлация през следващите няколко месеца е малко над 2%, като до средата на следващата година трябва да се върне до 2 на сто.

Към момента инфлационните рискове са балансирани, се казва в обобщаващата оценка на институцията. Следващото заседание на Централната банка е насрочено за 5 декември тази година.

Канадският долар регистрира лек спад след обявяването на решението за лихвите, като достигна ниво от 1,1394 спрямо зелената валута. По-рано днес един щатски долар се разменяше срещу 1,1351 канадски. За последните два часа еврото регистрира ръст от 1,4230 до 1,4285 спрямо канадската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 12.09.22 г.
fallback