fallback

Доларът бележи повишение в очакване на бюлетина от заседанието на Фед

Бюлетинът ще разкрие подробности около дискутираните теми и може да даде по-голяма яснота относно намеренията на институцията

11:09 | 11.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар може да продължи възходящия си тренд спрямо останалите основни валути, ако бюлетинът от заседанието на Федералния резерв от 20 септември покаже, че все още е налице загриженост относно инфлационните процеси в страната, смятат анализатори на Bloomberg.

Очаква се бюлетинът да бъде публикуван днес в 21 ч. българско време. Зелената валута регистрира повишение вчера като достигна най-високата си стойност спрямо японската йена за тази година – 119,76. Еврото се понижи до 1,2519 спрямо долара, което е най-ниското ниво от 20 юли насам.

На последното си заседание Федералният резерв остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 5,25%, а в началото на октомври Европейската централна банка повиши лихвите на Стария континент с 25 базисни пункта до 3,25%. Въпреки свиването на лихвения диференциал, американските държавни облигации все още носят по-висока доходност от тези в Европа и Япония, което се отразява позитивно на зелената валута.

Бюлетинът от заседанието на Фед ще разкрие подробности около дискутираните теми и може да даде по-голяма яснота относно намеренията на институцията. Пазарните участници са на мнение, че вероятността от евентуално понижение на лихвата в близко бъдеще е изключително малка.

Утре ще бъдат изнесени данните за търговския баланс на САЩ за август, като редица наблюдатели са на мнение, че е възможно дефицитът да достигне нова рекордна стойност. През юли отрицателното търговско салдо бе в размер на 68 млрд. долара, което е исторически максимум до момента.

Към момента еврото се разменя срещу 1,2545 долара, а курсът на зелената валута спрямо йената е на ниво от 119,54.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
fallback