fallback

Продажбите на дребно в Австралия с ръст от 0,3% през август

На годишна база продажбите на дребно през август нарастват с 5,6 на сто

11:37 | 03.10.06 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в Австралия за месец август бележат ръст от 0,3% на месечна база до 18,18 млрд. австралийски долара, показват данните на местното бюро по статистика. Данните превишиха очакванията на анализаторите за повишение от 0,2 на сто.

Информацията за ръста на показателя за предходния месец бе ревизирана до 0,5% спрямо предварително обявените 0,6%. На годишна база продажбите на дребно през август нарастват с 5,6 на сто.

Днес бяха публикувани и данните за разрешителните за строеж в Австралия за същия месец, които намаляват с 12,6% спрямо предишния месец при прогнозиран спад от 3 на сто. На годишна база разрешителните се повишават с 2,1%. През юли индикаторът регистрира месечен ръст от 8,3%.

Някои наблюдатели са на мнение, че въпреки спада за август дългосрочната тенденция остава положителна в дългосрочен план. Една от основните причини е нарастващата имиграция в страната.

Според анализатори днешните макроданни са по-скоро позитивни, като се има предвид повишението на лихвите до ниво от 6% от страна на Австралийската централна банка в началото на август. Днес стартира поредното заседание на финансовата институция, а утре ще бъде обявено и решението относно лихвения процент, като очакванията са за запазване на текущите нива.

Днес австралийският долар регистрира спад до 0,7462 спрямо щатския непосредствено след обявяването на данните, след което възстанови част от загубените позиции до ниво от 0,7473.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:32 | 13.09.22 г.
fallback