fallback

Китай засилва дерегулацията на юана

„Китай ще продължи реформата подхождайки по един по-агресивен начин. Това е постепенен процес“, заяви финансовият министър на Китай

10:00 | 08.09.06 г.

Китай ще предприеме по-нататъшни мерки за дерегулиране на китайския юан, като позволи на пазарните сили да имат по-голяма рола при определяне на неговата стойност, заяви китайският министърът на финансите Джин Ренянг, цитиран от агенция Блумбърг.

„Китай ще продължи реформата, подхождайки по един по-агресивен начин. Това е постепенен процес“, допълни още Ренянг.

Юанът поскъпна спрямо долара с 1,9 на сто до 7,9545 юана за един долар по време на търговията в Шанхай, откакто през 2005 година китайското правителство предприе частична либерализация на китайската валута.

САЩ оказват натиск върху Китай за либерализиране на валутния режим, което би позволило на юана да поскъпне спрямо всички основни валути, което ще доведе до свиване на световните търговски дисбаланси.

За първите 6 месеца на тази година търговският излишък на най-бързо развиващата се икономика в света достигна 61,5 млрд. долара спрямо 39,66 млрд. долара за същия период на 2005 година. До края на годината търговският излишък на Китай се очаква отново да надвиши 100 млрд. долара, след като към края на 2005 година той възлезе на 102 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 09.09.22 г.
fallback