fallback

САЩ променят начина на закръгляне на CPI индекса

Решението е продиктувано от грешки при закръглянето, които се получават, когато се изчислява процентната промяна на индекса

17:34 | 14.08.06 г.

По-точна мярка за американския индекс на потребителските цени (CPI) може да бъде въведена от догодина, съобщи онлайн изданието на Wall Street Journal.

Щатското статистическо бюро, което отговаря за събирането на данни за ключовия измерител на инфлацията в САЩ, обмисля от догодина индексът CPI и неговите подиндекси да бъдат закръгляни до три знака след десетичната запетая вместо сегашния вариант, при който инвеститорите виждат само един знак след десетичната запетая.

Решението е продиктувано от грешки при закръглянето, които се получават, когато се изчислява процентната промяна на индекса. Например, ако индексът през миналия месец е 198,945 и се увеличи до 199,355 през настоящия месец, то действителната промяна е 0,206%, което се закръгля до 0,2%. При сегашната система индексът се закръгля на 198,9 и 199,4, съответно през предходния и текущия месец, което означава, че относителната промяна е вече 0,3%, което е погрешно.

Подобен случай е бил забелязан през февруари 2005 г., когато пазарът е очаквал 0,2 на сто ръст в подиндекса core CPI (изключващ храната и цените на горивата), но е докладвано увеличение от 0,3 на сто. По новата система увеличението е щяло да покаже точно толкова, колкото са очаквали инвеститорите – 0,2% ръст.

Според проучване на статистическото бюро за периода 1986-2005 година средно три пъти на година са се случвали такива неточности от закръглянето на инфлационния измерител CPI, неточностите от закръгляне при подиндекса core CPI са се наблюдавали средногодишно два пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:53 | 06.09.22 г.
fallback