fallback

Еврото печели позиции преди данните за БВП на еврозоната

Очакванията на анализаторите са за повишение от 2,3% на годишна база, спрямо 2% към края на месец март

10:34 | 14.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото поскъпна спрямо щатския долар и японската йена по време на днешната азиатска сесия в очакване на данните за ръста на брутния вътрешен продукт на еврозоната за второто тримесечие на тази година. Очакванията на анализаторите са за повишение от 2,3% на годишна база, спрямо 2% към края на месец март.

Евентуално потвърждение на прогнозите би било силно позитивно за единната валута, тъй като според голяма част от пазарните участници би могло да наклони везните в полза на ново повишение на лихвите на следващото заседание на Европейската централна банка.

На противоположния полюс са предвижданията относно лихвените нива в САЩ въпреки силните данни за продажбите на дребно в страната за юли, публикувани в края на миналата седмица. На последното си заседание Федералният резерв остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 5,25 пункта, но остави възможност за нови повишения в случай на засилване на инфлационното напрежение.

По-рано днес бяха публикувани данните за брутния вътрешен продукт на Германия, който бележи ръст от 0,9% за второто тримесечие, по-висок от прогнозираните 0,8 на сто.

Към момента курсът на еврото спрямо щатския долар е на ниво от 1,2739, което представлява повишение от 0,07% за деня. Единната валута се търгува за 148,50 японски йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 19.08.22 г.
fallback