fallback

Продажбите на дребно в САЩ с ръст от 1,4% през юли

Месечното повишение на продажбите на дребно е най-високото от януари месец насам, коато бе регистриран ръст от 3%

17:03 | 11.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на дребно в САЩ бележат ръст от 1,4% през юли, като значително превишиха консенсусните очаквания за повишение от 0,8 на сто. Данните за предходния месец бяха ревизирани в низходяща посока, като отчетеното понижение възлиза на 0,4%, спрямо предварително обявените 0,1%, сочи още статистиката на Министерството на търговията.

Месечното повишение на продажбите на дребно е най-високото от януари месец насам, когато бе регистриран ръст от 3%. Според анализатори това показва, че потребителското търсене остава силно, въпреки високите цени на горивата и признаците на изтощение на пазара на недвижими имоти. Потребителските разходи са един от решаващите фактори за развитието на щатската икономика, тъй като съставят близо 70 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

За месец юли значително повишение от 3,1% бележат продажбите на автомобили и авточасти, за разлика от предходния месец, когато бе отчетен спад от 2,5 на сто. Продажбите на горива на дребно нарастват с 2,5% спрямо 0,8% през юни. Средното увеличение на продажбите за останалите сектори е 0,7% на месечна база.

Непосредствено след обявяването на данните щасткият долар поскъпна спрямо основните валути, след което отстъпи по-голямата част от спечелените позиции. Към момента курсовете на еврото и британската лира спрямо зелената валута са на нива от 1,2754 и 1,8952. Един долар се разменя срещу 116,01 японски йени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
fallback