fallback

Ръстът на БВП на Япония се забавя, BoJ не промени лихвите

Вносът нарасна с 1,8 на сто – повече от прогнозите на анализаторите за ръст от 1,6 на сто, а износът се увеличи с 0,9 на сто

10:40 | 11.08.06 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на втората по големина икономика в света за тримесечието приключило на 30 юни нарасна с 0,8% на годишна база при очакван ръст от 1,8%, съобщи агенция Блумбърг. В същото време японската централна банка остави нивото на основната лихва непроменено на 0,25%.
Растежът на БВП за първото тримесечие беше ревизиран до 2,7% от първоначалната оценка от 3,1%.
Вносът нарасна с 1,8 на сто – повече от прогнозите на анализаторите за ръст от 1,6 на сто, а износът се увеличи с 0,9 на сто, при прогноза за 0,8 на сто ръст. Така, нетният експорт отне 0,1% от растежа на БВП за второто тримесечие.
Намалението на ръста на БВП се дължи на намаляването на запасите на японските компании, които отнеха 0,2% от растежа на икономиката през второто тримесечие. Компании като Toshiba и производителят на чипове Muraoka заявиха, че изпитват остър недостиг на запаси и могат да посрещнат само до 75-90% от нарастващото търсене.
Японската безработица е на най-ниското равнище през последните 8 години, а потребителските разходи през първото тримесечие се увеличиха с 0,5%, при очаквани 0,2 на сто. Toshiba и Suzuki Motor Corp заявиха, че ще строят нови фабрики, за да посрещнат нарастващото вътрешно търсене.
Японската централна банка не промени равнището на основния лихвен процент, заради опасенията на централните банкери за перспективите пред американската икономика. Над 20 на сто от японския експорт идва от американския пазар.
Спадът на темпа на нарастване на японската икономика идва на фона на намаляването на темпа на нарастване на БВП на САЩ до 2,5 на сто през второто тримесечие при растеж от 5,6 на сто през първото.
След изнесените данни японската йена се обезцени до 115,4 йени за долар, при 115,2 йени за долар преди това.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:43 | 09.09.22 г.
fallback