fallback

Излишъкът по текущата сметка на Япония със спад 7,2% за година

Търговското салдо на страната за юни е положително в размер на 857 млрд. йени, или с 12,7 на сто по-ниско от съответния период на миналата година

11:47 | 10.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Излишъкът по текущата сметка на Япония се понижава със 7,2% на годишна база, като достига 1,02 трлн. йени за месец юни. Това показват данните на японското Министерство на финансите. През май салдото по текущата сметка бе положително в размер на 1,1 трлн. йени.

Търговското салдо на страната за юни е положително в размер на 857 млрд. йени, или с 12,7 на сто по-ниско от съответния период на миналата година. Износът нараства с 14% до 5,96 трлн. йени, а вносът бележи ръст от 20,2% до 5,1 трлн. йени. Балансът по сметката на услугите е отрицателен в размер на 207 млрд. йени при 222,9 млрд. йени за месец юни 2005.

Салдото по капиталовата и финансовата сметка на Страната на изгряващото слънце е отрицателно и възлиза на 29,2 млрд. йени, което представлява значително понижение спрямо същия период на миналата година, когато дефицитът по това перо е бил на стойност 1,1трлн. йени. За месец май тази година по капиталовата и финансовата сметка бе отчетен дефицит от 1,65 трлн. йени.

Днес бяха публикувани и данните за индекса на потребителско доверие в Япония за юли, който се повиши до 48,6 пункта спрямо 47,2 пункта за предходния месец. Индексът се базира на проучване сред потребителите, което засяга четири основни аспекта – общо икономическо благосъстояние, ръст на доходите, условия на труд и степен на готовност за покупки на дълготрайни стоки. Стойности над 50 пункта означават, че повече от половината анкетирани отчитат подобрение по тези показатели за последните три месеца.

Японският индекс на цените на производител пък отбеляза увеличение от 3,4 на сто и през двата месеца - юни и юли, в сравнение със същите на миналата година. Това е и най-големият ръст от 25 години насам. В сравнение с месец юни през юли индексът на цените на производител е нараснал с 0,7 на сто.

Повишаването на производствените цени оказва натиск върху компаниите за прехвърлянето им върху крайните потребители. От Nippon Paper Group Inc заявиха, че от следващия месец ще повишат цените на предлаганите от тях продукти, а Japan Airlines Corp обмисля увеличение на цените на самолетните билети. От авиокомпанията завиха, че не очакват клиентите им да приемат тежко увеличението на цените поради експанзията, в която се намира японската икономика.

Според BoJ през финансовата година, която завършва на 31 март 2007 година, цените на производител ще се повишат с 1,5 на сто, а през следващата – с 1%.

Йената регистрира рекордно ниско ниво от 148,58 за едно евро в началото на днешната азиатска сесия, но след обявяването на данните поскъпна до 147,70. Щатският долар се търгува на ниво от 114,95 спрямо японската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 12.09.22 г.
fallback