fallback

Доларът се търгува в тесни граници преди решението за лихвите в САЩ

Консенсусните очаквания на мнозинството от пазарните участници са за запазване на текущото ниво от 5,25%

11:27 | 08.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар се търгува в тесни граници преди решението на Федералния резерв относно лихвения процент, което ще бъде обявено по-късно днес.

Консенсусните очаквания на мнозинството от пазарните участници са за запазване на текущото ниво от 5,25% след серията от 17 поредни повишения, стартирала през юни 2004 година.

Основният аргумент в полза на преустановяване на рестриктивната политика е забавянето на икономическия растеж в страната, доказателство за което бяха и слабите данни за заетостта през юли. Новосъздадените работни места извън сектора на селското стопанство за предходния месец са 133 000 спрямо 124 000 през юни, като средното месечно увеличение за първото полугодие възлиза на 176 000. Нивото на безработица се повиши до 4,8% при 4,6% към 30 юни.

Ръстът на брутния вътрешен продект на САЩ се забави до 2,5% на годишна база към края на второто тримесечие спрямо 5,6% за предходните три месеца.

Въпреки по-слабите макроикономически показатели, анализатори на Goldman Sachs Group, Mizuho Securities и HVB Group смятат, че председателят на Фед Бен Бернанке и колегите му ще предприемат още една възходяща стъпка от 25 базисни пункта.

Причина за подобно решение е все още значителният инфлационен ръст в страната. Основният индекс на потребителските цени за юни (изключващ хранителните стоки и енергийните продукти) отбеляза повишение от 2,4% на годишна база, което превишава определеното от Фед целево ниво от 2 на сто. Това бе най-силното нарастване на индикатора от април 1995 година насам.

Тенденцията на поскъпване на основните суровини, наемите и петрола може да се пренесе и върху останалите продукти и услуги за по-дълъг период от време, смятат наблюдатели.

Решението на Федералния резерв ще бъде обявено в 21:15 ч. българско време. Към момента еврото се търгува за 1,2846 долара, а курсът на щатската валута спрямо японската йена е на ниво от 115,12.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 17.08.22 г.
fallback