fallback

Централната банка на Австралия повиши лихвите до ниво от 6%

Ходът на финансовата институция бе очакван от пазарните участници поради нарастващия инфлационен натиск през последните месеци

11:21 | 02.08.06 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Австралия повиши основния лихвен процент в страната с 25 базисни пункта до ниво от 6% днес, най-високото от 2000 година насам.

Ходът на финансовата институция бе очакван от пазарните участници поради нарастващия инфлационен натиск през последните месеци. Предишното повишение бе предприето в началото на месец май.

В изявлението на банката се посочва, че икономиката в световен мащаб за четвърта поредна година регистрира растеж, който е над средното равнище и очакванията на голяма част от анализаторите са тази тенденция да се запази.

„Въпреки регионалните различия, като цяло търсенето и производителността в Австралия бележат повишение. Високото ниво на бизнес климата, добрите корпоративни финансови резултати и пълноценното използване на капацитетите допринасят за устойчивия растеж и нарастването на инвестициите в страната. Въпреки по-слабия ръст на потребителските разходи, вътрешното търсене остава високо и безработицата намалява“, се казва още в изявлението на институцията.

Миналата седмица бяха публикувани данните за индекса на потребителските цени в страната за второто тримесечие, който отбеляза повишение до 4% на годишна база. Централната банка на Австралия цели да поддържа инфлацията в диапазона между 2% и 3% годишно.

Днес бяха публикувани и данните за продажбите на дребно в страната, които регистрират ръст от 1% на месечна и 5,6% на годишна база.

Австралийският долар отчете повишение до ниво от 0,7680 спрямо зелената валута по-рано днес, след което се върна в зоната около 0,7650. От началото на месец юли австралийската валута е добавила над 3% към стойността си спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 22.08.22 г.
fallback