fallback

Позитивен старт на седмицата за щатския долар

Зелената валута възстанови част от изгубените през последните няколко дни позиции

11:11 | 24.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар стартира седмичната търговия с повишение, възстановявайки част от загубените през последните няколко дни позиции. Спадът на зелената валута миналата седмица бе предизвикан от поредното подновяване на опасенията на пазарните участници за евентуален край на цикъла от лихвени повишения в САЩ.

Управителят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви пред Сената миналата седмица, че инфлацията в страната се задържа в приемливи граници. Според анализатори реакцията срещу долара миналата седмица е била пресилена, тъй като Бернанке визира монетарната политика в дългосрочен план, докато пазарните участници приемат думите му в контекста на краткосрочните си очаквания. Следващото заседание на Фед ще се състои на 8 август. Към момента основният лихвен процент в САЩ е на ниво от 5,25%.

По-късно днес ще бъдат изнесени данните за индустриалните поръчки в еврозоната за май, като прогнозите са за спад от 0,5% на месечна база. Данните за продажбите на дребно в Канада за май също ще бъдат публикувани днес, като очакванията са за забавяне на ръста до 0,1% в сравнение с 1,7% през април.

Канадският долар регистрира рязко понижение в петък, след като стана ясно че индексът на потребителските цени бележи спад от 0,2% през юни. Прогнозите на анализаторите бяха за ръст от 0,2 на сто.

Към момента зелената валута се разменя за 1,1422 канадски долара, което е най-високото ниво от края на април. Еврото се търгува на ниво от 1,2622 спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 29.08.22 г.
fallback