fallback

Търговският излишък на Германия за май се повиши до 12,9 млрд. евро

Положителното салдо по текущата сметка за същия период се понижава до 4,3 млрд. евро в сравнение със 7 млрд. за предходния месец

10:39 | 10.07.06 г.
Автор - снимка
Създател

Търговският излишък на Германия за месец май бележи ръст до 12,9 млрд. евро, спрямо 11,2 млрд. евро през април и 12,2 млрд. евро за месец май 2005. Това оказват данните на германското Федерално бюро по статистика. Положителното салдо по текущата сметка за същия период се понижава до 4,3 млрд. евро в сравнение със 7 млрд. за предходния месец.

Днес бе обявена и статистиката за индустриалното производство на Франция за май, което нараства с 2% на месечна база, превишавайки очакванията на анализаторите за ръст от 1,5%. През април показателят регистрира спад от 1,4%. Основното производство, което изключва хранителните и енергийните продукти, отчита повишение от 2,5% през май при прогнозирани 1,1%. Данните за април бяха ревизирани, като понижението е 0,9% в сравнение с предварително обявените 0,7%.

Производството на хранителни продукти се е увеличило с 1,4% за месец май, след като за предходния период отбеляза спад от 0,5%. При потребителските стоки и автомобилите се наблюдава повишение съответно от 1,8 и 5,4 на сто, докато енергийната продукция намалява с 0,2% на месечна база.

Еврото отчете лек ръст след публикуването на макроикономическите данни от двете най-големи икономики на Стария континент, като към момента се разменя за 1,2806 щатски долара. Пазарните участници следят с особено внимание новините, идващи от Европа, тъй като те биха могли да окажат съществено влияние върху решението на Европейската централна банка относно лихвения процент, което предстои да бъде взето в началото на август. Много от тях са на мнение, че евентуално повишение от 25 базисни пункта до ниво от 3% е силно вероятно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 19.08.22 г.
fallback