fallback

Японската йена печели позиции след силни макроикономически данни

Седмо поредно месечно повишение от 0,6% регистрира основният индекс на потребителските цени в Япония за месец май до най-високото си ниво от 1998 г. насам

11:37 | 30.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Японската йена регистрира повишение спрямо основните валути днес след поредица от позитивни макроикономически данни от Страната на изгряващото слънце. Подкрепа на йената оказаха и разпродажбите на щатския долар късно снощи, в резултат на намеците от страна на Федералния резерв на САЩ за евентуален край на цикъла от лихвени повишения.

Седмо поредно месечно повишение от 0,6% регистрира основният индекс на потребителските цени в Япония за месец май до най-високото си ниво от 1998 година насам. Безработицата в страната се понижава до 4% спрямо 4,1% към края на април. Началното жилищно строителство в Япония бележи ръст от 6,7% на годишна база, което е над прогнозираните 5,7%.

Положителните данни дават основание на голяма част от пазарните участници да очакват повишение на лихвите в страната до 0,25% на следващото заседание на японската централна банка на 13 и 14 юли.

В понеделник ще бъде публикуван редовният тримесечен доклад „Танкан“ на централната банка, който изследва икономическите условия в страната. Според анализатори данните в доклада ще бъдат като цяло положителни, запазвайки прогнозите за стабилно нарастване на корпоративните печалби и значителни капиталови инвестиции през идните месеци.

Към момента курсът на щатския долар спрямо японската валута е на ниво от 114,79, а едно евро се търгува за 145,84 йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
fallback