fallback

Негативната тенденция за зелената валута се запазва

Доларът продължи негативната си тенденция и спрямо японската валута за втори пореден ден, като достигна 114,38

12:08 | 21.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото спечели позиции спрямо щатския долар по време на днешната азиатска сесия, като достигна ниво от 1,2629. Допълнително негативно влияние върху зелената валута оказаха и данните за потребителските цени във Франция, които бележат ръст от 0,6% за месец май, което бе над очакванията на анализаторите.

Доларът продължи негативната си тенденция и спрямо японската валута за втори пореден ден, като достигна 114,38. Според дилъри поскъпването на йената се дължи на засилващите се спекулации относно евентуално повишение на лихвите в страната през юли. Вчера управителят на Японската централна банка Тошихико Фукуи изказа мнение, че японската икономика навлиза във етап, в който мерките, засягащи паричната политика, трябва да се взимат превантивно и без закъснение.

Днес бе публикуван протоколът от заседанието на Централната банка на Англия на 7 и 8 юни, когато от финансовата институция гласуваха за запазване на лихвения процент на Острова без промяна на ниво от 4,5%. Решението е взето с мнозинство от 7 на 1, като единственият член на Съвета по парична политика, който е гласувал за повишение от 25 базисни пункта е Дейвид Уолтън. Аргументите в подкрепа на подобна стъпка са повишаващите се цени на вноса, както и ръстът в очакваните темпове на инфлация. Британската лира поскъпна до 1,8471 по-рано днес, след което загуби част от спечелените позиции до ниво от 1,8423.

Голяма част от пазарните участници са на мнение, че до края на седмицата няма да има резки движения поради липсата на важни икономически данни. Евентуално повишение на лихвите в САЩ до 5,25% на 29 юни вече е напълно калкулирано в цената на зелената валута. Това кара много от дилърите да смятат, че вниманието на пазара ще бъде насочено към традиционната пресконференция на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке след обявяването на решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 25.08.22 г.
fallback