fallback

Седмицата стартира негативно за японската йена

Според анализатори, една от основните причини за понижението на йената и останалите азиатски валути е обявеното в петък кредитно затягане от страна на Китайската народна банка.

12:09 | 19.06.06 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският долар регистрира повишение спрямо японската йена по време на днешната азиатска сесия, като достигна ниво от 115,76. Японската валута отчете спад и спрямо еврото до рекордно ниво от 145,81. Според анализатори, една от основните причини за понижението на йената и останалите азиатски валути е обявеното в петък кредитно затягане от страна на Китайската народна банка.

Финансовата институция повиши изискванията за размера на задължителните резерви, които търговските банки трябва да поддържат с 0,5 процентни пункта. От Deutsche Bank смятат, че в идните 3-4 месеца може да се очакват още рестриктивни мерки под формата на увеличение на резервите или повишаване на основния лихвен процент от страна на централната банка на Китай, тъй като през май бе отчетено значително повишение от 19% на агрегата на паричното предлагане М2.

Същевременно емитираните държавни ценни книжа не са достатъчни за изтеглянето на допълнителната ликвидност. В допълнение към ограниченията на паричното предлагане, редица наблюдатели очакват и въвеждането на повече регулации при покупките на недвижими имоти в Китай от чуждестранни граждани.

Монетарната рестрикция може да повлияе отрицателно на търсенето в най-бързо развиващата се азиатска икономика, смятат анализатори. В особено голяма степен това важи за пазарите на суровини и ценни метали.

Допълнително негативно влияние върху йената оказват и очакванията на пазарните участници за предстоящото увеличение на лихвите в САЩ до 5,25% на 29 юни. Миналата седмица Японската централна банка остави лихвите в страната без промяна на ниво от 0%.

Към момента курсът на йената спрямо еврото и щатския долар е на нива съответно от 145,63 и 115,67. Едно евро се разменя срещу 1,2590 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 18.08.22 г.
fallback