fallback

Зелената валута възстанови част от загубените позиции

Повишението се дължеше отчасти на изнесените вчера данни за продажбите на съществуващи жилища за месец март и потребителското доверие в САЩ

11:33 | 26.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

По време на днешната азиатска сесия щатският долар възстанови част от загубените през последните няколко дни позиции. Повишението се дължеше отчасти на изнесените вчера данни за продажбите на съществуващи жилища за месец март и потребителското доверие в САЩ за април, които се оказаха по-добри от прогнозираните.

От края на февруари насам еврото поскъпна с над 5% спрямо зелената валута, в резултат на очакванията на пазарните участници за наближаващ край на цикъла от повишения на лихвите в САЩ. Тенденцията в еврозоната е противоположна – към нарастване на основния лихвен процент, което доведе до активно търсене на единната валута.

Според някои дилъри съществува вероятност Европейската централна банка да повиши лихвите още на следващото си заседание, въпреки че в началото на април управителят на институцията Жан-Клод Трише заяви, че подобна стъпка може да бъде предприета най-рано през юни.

Към момента еврото се разменя срещу 1,2404 долара, след като вчера отбеляза ръст до ниво от 1,2437. Трендът остава негативен за зелената валута, като в краткосрочен план е възможен тест на психологическото ниво при 1,2500. Щатският долар регистрира понижение и спрямо японската йена през последните няколко дни, като в понеделник достигна ниво от 114,25. Днес двойката се търгува в границите между 114,80 и 115,25, като вниманието на пазарните участници е насочено основно към предстоящото заседание на Японската централна банка в края на седмицата.

По-късно днес ще бъдат обявени данните за продажбите на нови жилища в САЩ, които могат да окажат известна подкрепа на долара, ако надвишат прогнозите на анализаторите. Въпреки това голяма част от дилърите са на мнение, че дори и силни данни за пазара на жилища не биха могли да забавят низходящия тренд на американската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 12.09.22 г.
fallback