fallback

Финансовите министри от Г7 ще обсъждат цените на петрола на 21 април

В началото на седмицата Японската централна банка взе решение за запазване на ефективния лихвен процент на ниво от 0%

13:06 | 14.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Високите цени на петрола, динамиката на лихвените проценти и китайската валутна реформа ще бъдат едни от основните теми за дискусия на предстоящата среща на финансовите министри на страните от Г7, според японския финансов министър Садаказу Танигаки, цитиран от AFX Press.

Шефовете на финансовите министрества на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ ще разговарят във Вашингтон на 21 април, непосредствено преди годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка.

„Скъпият петрол остава основен рисков фактор за глобалната икономика. Ще изслушам внимателно мнението на всяка от страните по този въпрос“, заяви Танигаки.

Министърът добави още, че ще повдигне въпроса за засилване на влиянието на азиатските икономики в управлението на Международния валутен фонд. Наскоро МВФ завиши прогнозата си за глобален икономически растеж за тази година до 4.9% благодарение на ръста в Япония и останалите части на Азия.

В началото на седмицата Японската централна банка взе решение за запазване на ефективния лихвен процент на ниво от 0%. Следващото заседание на институцията ще се проведе на 28 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:52 | 29.08.22 г.
fallback