fallback

Новозеландският долар възстанови част от изгубените позиции

В края на март „кивито“ отбеляза 22-месечен минимум спрямо щатският долар

13:00 | 13.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Новозеландският долар отбеляза значително повишение спрямо зелената валута до ниво от 0,6255 по време на днешната азиатски сесия в резултат на по-добрите данни за продажбите на дребно, които бележат повишение от 1,9% през февруари. Очакванията на анализаторите бяха за ръст от 0,3%.

В края на март „кивито“ отбеляза 22-месечен минимум спрямо щатският долар при 0,5994, като основната причина за спадът бе рекордния дефицит по текущата сметка на Нова Зеландия и прогнозите за забавяне на икономическия растеж в страната. Местната валута възстанови част от загубените позиции през последните няколко дни, но опасенията на инвеститорите от предстояща рецесия все още са актуални. Това дава основнание на редица наблюдатели да прогнозират понижение на основния лихвен процент, въпреки уверенията на Централната банка, че такова няма да има до края на годината. В момента лихвите в Нова Зеландия са на ниво от 7,25%.

Позитивно влияние върху новозеландския долар оказват и високите цени на златото, тъй като страната е един от водещите износители на ценния метал в световен мащаб. Към момента златото се търгува на нива от 597 долара, а курсът на новозеландската валута спрямо щатския долар е 0,6210.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:45 | 11.09.22 г.
fallback