fallback

Еврото с нов исторически максимум спрямо японската йена

По-късно днес Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви решението си относно лихвения процент, като прогнозите са за запазване на нивото от 2,5%

10:38 | 06.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото достигна нов исторически максимум от 144,67 спрямо японската йена по време на днешната азиатска сесия. Единната валута бе подкрепена от пазарните очаквания за повишение на лихвите в eврозоната през следващите няколко месеца.

По-късно днес Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви решението си относно лихвения процент, като прогнозите са за запазване на нивото от 2,5%. Пазарните участници очакват пресконференцията на председателя на ЕЦБ Жан-Клод Трише, която вероятно ще даде насока за бъдещите намерения на банката. От особено значение е начинът, по който той ще дефинира инфлационните процеси. Евентуален намек за засилване на инфлацията на Стария континет би увеличил значително шансовете за предстоящо повишение на лихвите.

Еврото регистрира ръст и спрямо щатския долар до ниво от 1,2312. Според анализатори евентуален пробив на върха от края на януари при 1,2321 би могъл да доведе до по-продължителен спад на зелената валута.

Днес ще бъде обявено и решението на централната банка на Англия относно лихвения процент на Острова, който вероятно ще остане на ниво от 4,5%. Към момента британската лира се търгува на ниво от 1,7532 спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
fallback