fallback

Доларът продължава да бъде обект на разпродажби

Към момента курсът на еврото спрямо щатския долар е на ниво от 1,2284

16:34 | 05.04.06 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото продължи възходящото си движение до десетседмичен максимум спрямо щатския долар днес в резултат на очакванията за свиване на лихвения диференциал между САЩ и еврозоната.

Вчера вечерта президентът на Федералния резерв на Канзас Томас Хьониг заяви, че лихвите в САЩ са близо до нивата, на които трябва да бъдат. Към момента те са на ниво от 4,75%, докато основният лихвен процент в еврозоната е 2,5%.

Според анализатора на UBS Даниел Катзив в едномесечен хоризонт еврото може да достигне ниво от 1,25 спрямо зелената валута, а в следващите три месеца – 1,30. „Върхът на рестриктривния цикъл в САЩ идва в момент, когато в останалите икономики тенденцията е към повишение на лихвите. Това поставя щатския долар в твърде неизгодна позиция“, смята той.

Допълнителна тежест върху американската валута поставиха и слуховете, че централните банки на Китай и Катар възнамеряват да намалят доларовите си експозиции.

Ключово влияние за движението на валутния пазар се очаква да окажат данните за новосъздадените работни места в неселскостопанския сектор в САЩ за март, които ще бъдат обявени в петък. Според анализатори те могат да повлияят значително върху решението на Федералния резерв дали да предприеме още едно или две повишения на лихвения процент през идните месеци.

Прогнозите са за увеличение от около 200 000 работни места, като всяко значително отклонение от тази стойност би могло да доведе до резки колебания на пазара.

Към момента курсът на еврото спрямо щатския долар е на ниво от 1,2284. Зелената валута се разменя срещу 117,60 японски йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 18.08.22 г.
fallback