fallback

Германското промишлено производство се срива най-силно от април 2020 г.

Като експортен шампион Германия е непропорционално засегната от търговските санкции срещу Русия

18:54 | 06.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Поредицата от лоши новини от германската икономика в резултат на войната в Украйна не спира: След износа, продажбите на дребно и промишлените поръчки, сега и производството също се понижи през март - и то четири пъти повече от очакваното. Според Федералната статистическа служба през март промишлеността, строителството и доставчиците на енергия са произвели с 3,9% по-малко продукция, отколкото през предходния месец.

„Последният път, когато се наблюдаваше по-силен спад, беше в началото на кризата с коронавируса през април 2020 г.", се казва в доклада. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спад от само 1,0%, след като през февруари, когато Русия започна нападението си срещу Украйна в края на месеца, бе постигнат минирастеж от 0,1%.

„След пет поредни повишения напоследък промишленото производство преживя горчив спад - главно поради руската война в Украйна", обяснява федералното министерство на икономиката. От една страна, Германия като страна износител е непропорционално засегната от търговските санкции срещу Русия. От друга страна, важни за производствения процес стоки са станали дефицитни поради войната в Украйна. „Например липсата на кабелни снопове предизвика проблеми в автомобилния сектор", обясниха от министерството.

„Икономическата среда остава изключително трудна", казва икономистът на LBBW Йенс-Оливер Никлаш. „Високите цени на суровините и прекъсванията на веригата за доставки затрудняват живота на промишлеността от гледна точка на предлагането, а от гледна точка на търсенето инфлацията и несигурността, произтичаща от войната в Украйна, оказват влияние върху икономиката, което вероятно ще доведе до скорошно повишаване на лихвените проценти". Само индустрията този път намали производството си с 4,6%, докато строителството се противопоставя на тенденцията и нарасна с 1,1%.

В енергетиката производството спада с 11,4%. „Тук високите цени доведоха до значителен спад в търсенето", поясняват от Министерството на икономиката. Промишлените предприятия събраха с 4,7% по-малко поръчки през март в сравнение с предходния месец, главно поради слабия чуждестранен бизнес. Това е най-резкият спад от октомври 2021 г. насам, като много промишлени предприятия отчитат недостиг: три от всеки четири предприятия се оплакват от затруднения и проблеми при снабдяването с междинни продукти и суровини през април, както установи институтът Ifo.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 13.09.22 г.
fallback