fallback

Русия изпълни предупрежденията си за последващи лихвени понижения

Централната банка изненада с по-голямо лихвено намаление от очакваното и със завишени прогнози за инфлацията

15:06 | 29.04.22 г. 2

Руската централна банка изпълни предупрежденията си за последващи лихвени понижения - на заседанието си в петък институцията прие да намали лихвата с 300 базисни пункта до ниво от 14%, става ясно от съобщение на сайта ѝ.

В началото на април регулаторът изненадващо смъкна лихвата, като тогава предупреди, че "ако условията го позволят", показателят отново ще бъде понижен. Прогнозите на повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за понижение в размер на 200 базисни пункта - от 17% до 15%. Такива бяха и очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

банка

"Външната среда продължава да е предизвикателна за руската икономика и значително ограничава икономическата активност", посочват от банката, като допълват, че вече няма нарастващи рискове за ценовата и финансовата стабилност. "Скорошните седмични данни сигнализират за забавяне в текущото покачване на цените", пишат експертите от регулатора, като отново изтъкват, че лихвата може отново да бъде намалена, стига базисният сценарий да бъде изпълнен.

Според прогнозите на ведомството, ръководено от гуверньора Елвира Набиулина, годишната инфлация в Русия ще достигне 18-23% през 2022 г. и ще се забави рязко в следващите две години до съответно 5-7% през 2023 г. и 4% през 2024 г.

Последните данни показаха, че инфлацията през април е достигнала 17,6 на сто спрямо нивото от 16,7% през март.

Базисният сценарий на банката предвижда брутният вътрешен продукт (БВП) да се свие с между 8 и 10% тази година. Основен двигател за това ще са фактори, свързани с предлагането. През 2023 г. руската икономика ще се свие с 3% или ще бъде в застой заради "базисния ефект от първото тримесечие на 2022 г.". През 2024 г. БВП ще нарасне с 2,5-3,5 на сто, сочат още прогнозите на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
fallback