fallback

Moody's: Русия може би е в дефолт

Все пак страната може да плати две плащания по облигации в долари преди изтичането на гратисния период на 4 май

10:14 | 15.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател

Русия може би е в дефолт по деноминираните в долари облигации, след като е извършила плащания по тях в рубли, заяви международната кредитна агенция Moody's Investors Service, цитирана от Ройтерс.

Русия извърши две плащания по облигации с падеж през 2022 г. и 2042 г. в рубли, а не в долари, което представлява промяна в условията по разплащане спрямо оригиналните договори и това може да се счита за дефолт, цитира агенцията своята дефиниция Moody's.

Това може да се промени, ако Русия плати в долари преди изтичането на гратисния период на 4 май, пояснява още агенцията. Москва твърди, че може и има желание да плаща дълговете си, но Западът ѝ пречи с налагането на строгите финансови санкции, след като на 24 февруари президентът Владимир Путин нареди „специална военна операция“ в Украйна.

През 1998 г. Русия не изплати 40 млрд. долара вътрешен дълг и девалвира рублата по времето на президента Борис Елцин, тъй като на практика беше фалирала, след като азиатската дългова криза и сриващите се цени на петрола разклатиха доверието в краткосрочния ѝ дълг в рубли.

Този път Русия има парите, но не може да ги плати, защото резервите - четвъртите по големина в света - които Путин нареди да бъдат натрупани точно за такава криза, са замразени от САЩ, Европейския съюз, Великобритания и Канада.

Ако все пак Русия стигне до признат дефолт по външния си дълг, той ще бъде пръв от времето на болшевишкия преврат от 1917 г. През 1918 г. болшевишките революционери под ръководството на Владимир Ленин се отказаха от плащания по царския дълг, което шокира световните дългови пазари, тъй като тогава Русия имаше един от най-големите външни дългове в света.

Тъй като облигациите нямаха никаква стойност, някои притежатели на царски банкноти са ги използвали като тапети. А след Втората световна война Съветският съюз под ръководството на Йосиф Сталин спира да обслужва заемите към САЩ и Швеция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
fallback