fallback

Руската централна банка изненадващо понижи основната лихва

Може да има последващи понижения на показателя, ако условията го позволяват, посочват от руския регулатор

14:57 | 08.04.22 г. 3

Руската централна банка изненадващо намали основния си лихвен процент с най-бързия си темп от близо две десетилетия, с което предложи облекчение за икономиката си, насочила се към неизбежна рецесия, пише Bloomberg.

Регулаторът понижи лихвата от 20% на 17% в петък и заяви, че може да има последващи намаления, ако условията го позволяват.

"Екстремните външни условия продължават да са сложни и да свиват икономическата активност в Русия", посочват от банката в свое изявление, като допълват, че все още има рискове за финансовата стабилност на страната.

Въпреки това ценовият натиск не се увеличава толкова силно, както в първите седмици след инвазията в Украйна, смята руският регулатор.

Заради санкциите най-големият износител на енергия в света е изправен пред риска от дълбока двугодишна рецесия.

Гуверньорът Елвира Набиулина се задейства три седмици преди планираното заседание на банката, докато натискът върху Русия се увеличава, а западните страни налагат още санкции върху страната. В петък Япония обяви, че ще забрани вноса на руски въглища, подобно на решение, обявено от Европейския съюз (ЕС).

Г-7 обяви, че страните членки ще забранят нови инвестиции в руския енергиен сектор и ще разширят обхвата на търговските ограничения, включително постепенното намаляване и прекратяване на вноса на въглища.

"Извънредното покачване на лихвата от централната банка и ограниченията върху трансакциите на фондовата борса са достатъчни, за да намалят рисковете върху финансовата система", смята икономистът в Sova Capital Артем Зайгрин.

"Благодарение на тези ходове, централната банка успя да спре изтичането на средства от банковата система и да възстанови привлекателността на депозитите", допълни Зайгрин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
fallback