fallback

Търговският дефицит на САЩ се задържа близо до рекорда си

Той се е равнявал на 89,2 млрд. долара през втория месец на годината спрямо очаквания за 88,5 млрд. долара

17:16 | 05.04.22 г.

През февруари търговският дефицит на САЩ се е задържал на близко до рекордното равнище, след като спадът в търгуваните стоки се е свил, а излишъкът в услугите е намалял, отчасти отразявайки ефекта от правата за излъчване на Олимпийските игри, съобщи Bloomberg.

Търговският дефицит на страната се е равнявал на 89,2 млрд. долара през втория месец на годината след рекордното свиване през януари, показват данните на министерството на търговията във вторник.

За сравнение - през първия месец на 2022 г. показателят нарасна с 9,4%, достигайки рекордно високо равнище от 89,7 млрд. долара, докато през декември той е бил в размер на 82 млрд. долара. Медианните прогнози на икономистите, анкетирани от медията, бяха за равнище от 88,5 млрд. долара през февруари. Данните не са изгладени спрямо инфлацията.

Стойността на вноса е нараснала с 1,3% през февруари до рекордните 317,8 млрд. долара, докато износът е записал ръст от 1,8% до 228,6 млрд. долара.

Вносът на услуги се е увеличил с 2,4 млрд. долара до рекордното равнище от 51,6 млрд. долара. Близо половината от повишението се е дължало на най-голямото месечно увеличение от 2016 г. насам на таксите за използване на интелектуална собственост. Това вероятно е отражение на временния тласък от таксите върху правата за излъчване на Зимните олимпийски игри, какъвто е имало и в предходни години.

Вносът на стоки също се е увеличил, което е отражение на нарасналия брой доставки на промишлени материали като суров петрол и химикали, които засенчиха спада в автомобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
fallback