fallback

Китайската централна банка намекна за предстояща ревалвация на юана

През последните седмици се забелязва раздвижване на търговията с китайската валута на вътрешния междубанков пазар

11:40 | 23.03.06 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската централна банка обяви, че ще продължи да поддържа политика на постепенно освобождаване на курса на местната валута. Това стана ясно на днешното заседание на Съвета по монетарна политика на банката.

Според представители на People's Bank of China настоящият механизъм за определяне на валутния курс работи добре и в бъдеще китайският юан ще бъде поддържан на стабилни нива. Изявлението бе в унисон с политиката на банката от последните няколко месеца.

На днешното заседание банката намекна и за предстояща нова ревалвация на юана, като заяви че ще бъдат направени известни промени във валутния механизъм, които да позволят движение на валутния курс в по-широки граници. През последните седмици се забелязва раздвижване на търговията с китайската валута на вътрешния междубанков пазар. Редица анализатори смятат, че то се дължи на подновения външен натиск върху централната банка относно валутната и политика от страна на САЩ и останалите търговски партньори на страната.

Китайският юан приключи днешната сесия на ниво от 8,0277 спрямо щатския долар, след като вчера затвори на нива от 8,0282. В началото на търговията банката обяви референтен курс от 8,0296 юана за долар. People's Bank of China разрешава дневно отклонение от максимум 0,3% спрямо референтния курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 28.08.22 г.
fallback